Zaujímavosti z oblasti výživy v PDF:

Pár užitočných informácií k vianočnému vareniu: Stravovanie počas Vianoc v PDF

Rady k správnej životospráve: ZDRAVÁ VÝŽIVA v PDF

Informácie o vitamínoch: VITAMÍNY V POTRAVE v PDF

Prečo sú dôležité mliečne výrobky? : MLIEČNE VÝROBKY v PDF

Mliečne výrobky a intolerancia laktózy: MLIEKO, INTOLERANCIA A ALERGIE v PDF

Detská obezita – čo ju spôsobuje a ako jej predísť? : DETSKÁ OBEZITA v PDF

Recepty pre Vás v PDF:

Zdravšie jedlá počas fašiangov: Obdobie Fašiangov v PDF

Chutné vianočné recepty: VIANOČNÉ RECEPTY v PDF

Jesenná inšpirácia: ZDRAVÉ-JESENNÉ-POTRAVINY  v PDF

Pripravte si zdravé mrkvové muffiny: RECEPT MUFFINY v PDF

Ochutnajte naše nátierky: RECEPTY – NÁTIERKY v PDF

HUBY- ich priaznivé účinky a recepty: O HUBÁCH v PDF

Pár užitočných informácií a jesenných receptov:ZDRAVÉ-JESENNÉ-POTRAVINY 2

Vyvážený spôsob  stravovania „mlieko“
(kliknite na oznam)

JESEŇ „Vyvážený spôsob stravovania“
(kliknite na oznam)

A je tu zima! Aké jedlá by sme mali jesť v zime? 
Školský obežník 2. časť „ZIMA“

Prišla jeseň, a tak vám ponúkame zopár zdravých receptov z jesenných plodov:
 
Školský obežník 1.časť „JESEŇ“

Zdravé recepty z jesenných plodov

Natrime si chlebík zdravo, alebo receptíky na zdravé nátierky zo školskej jedálne:

Nátierky

Chcete sa dozvedieť čo všetko výborné jedia detičky v našej materskej škole?

Čo jedia vaše deti v našej MŠ – Mäsko

Čo jedia vaše detičky v našej MŠ – Ryby

Čo jedia vaše detičky v našej MŠ – Syry

Zázračné zdravé jabĺčko…

Oblasť, odkiaľ pôvodne stromy jabĺk pochádzajú, sa nachádza niekde medzi Kaspickým a Čiernym morom. Na jablkách si pochutnávali dokonca už aj starovekí Gréci a Rimania. V priebehu 16. a 17. storočia sa rýchlo rozšírili prostredníctvom kolonizátorov aj do Ameriky.

Jablko obsahuje až 13 rozličných vitamínov:

A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselinu pantoténovú, niacín, biotín, kyselinu listovú a cholín. Prevažná časť týchto vitamínov sa nachádza v šupke alebo priamo pod ňou. Ak si chceme dopriať extra dávku jódu, nemali by sme vyhadzovať ani jadierka. V ktorých je tento stopový prvok uložený. Jablká majú vysoký obsah vody. Hoci neobsahujú takmer žiadne bielkoviny a sodík, majú veľa vlákniny, draslíku a hlavne „céčko“. Neobsahujú žiadne tuky a majú len veľmi málo sacharidov. Znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi, čím veľmi pozitívne vplývajú na prečisťovanie organizmu. Sú vhodné aj pri redukcii hmotnosti a účinkujú tiež pri bolestiach hlavy, hnačkách a zápchach. Pri hnačke najlepšie pomôžu sladké jablká, pri zápche práve naopak menej sladké a viac kyslé. Podporujú činnosť čriev a látky obsiahnuté v týchto plodoch účinne bojujú proti toxínom, ktoré sa do tela každý deň dostávajú. Jablká pôsobia ako vynikajúca omladzovacia kúra. Zo šupky a dužiny sa v ľudskom organizme uvoľňujú látky s liečivým i preventívnym účinkom. Pomáhajú aj pri problémoch s kĺbmi. Sú prospešné aj pri dne a chorých obličkách. Znižujú krvný tlak a ochraňujú pred infarktom vznikajúcim z úzkosti. Už tri jablká denne ochránia pred chrípkou, nachladnutím, kašľom aj horúčkou. Jedenie jabĺk výrazne znižuje aj rast rakovinových buniek v hrubom čreve a pečeni.